Ľ. Jahnátek poskytuje informácie farmárom za peniaze, tvrdí Zs. Simon

09.11.2012 Bratislava

Bratislava 9. novembra (TASR) – Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer–SD) poskytuje podľa slov podpredsedu strany Most-Híd Zsolta Simona informácie pre farmárov za peniaze, a to prostredníctvom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Pán minister Ľ. Jahnátek priniesol novú metódu. Ak položíte otázku ministrovi, či jeho štátnym úradníkom, ktorí sú platení z verejných peňazí, tak musíte najskôr zaplatiť peniaze na účet SPPK," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave Simon narážajúc najmä na účastnícke poplatky pre (ne)členov SPPK na pozvánkach týkajúcich sa dvoch novembrových tzv. Krajských informačných dní organizovaných pre farmárov MPRV SR a SPPK.

MPRV SR v spolupráci s SPPK podľa neho pozývajú farmárov na Krajské informačné dni. "A kto vystupuje na tomto podujatí? Okrem toho, že predseda SPPK pán M. Semančík bude venovať otvoreniu akcie 5 minút, všetko ostatné je tam v réžii štátnych úradníkov - ministra pôdohospodárstva, šéfa platobnej agentúry, generálnej riaditeľky sekcie pôdohospodárskej politiky a rozpočtu, ako aj generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka. Teda sú to len štátni úradníci, ktorí poskytujú informácie," spresnil.

"Jediným akceptovateľným spôsobom prihlásenia je vyplnenie formulára na stránke www.sppk.sk, teda ani nie ministerstva pôdohospodárstva. Nemôžete na akciu ani prísť, len keď sa prihlásite cez SPPK," poznamenal exšéf MPRV SR.

"Pýtam sa, aký je rozdiel medzi farmárom a farmárom. Pán minister Jahnátek robí rozdiel medzi farmárom, ktorý je členom SPPK, tak tomu poskytne informácie za 15 eur? A tomu farmárovi, ktorý nie je členom SPPK, poskytne informácie za 60 eur?"

"Myslím si, že pán minister Jahnátek prekročil celospoločensky akceptovateľnú hranicu pre poskytovanie informácií od ústredného orgánu verejnej správy. Ústredný orgán verejnej správy je totiž platený z daní tejto krajiny a nemôže robiť rozdiel v tom, že jednému farmárovi dá informáciu za takú cenu a inému za inakšiu cenu," podčiarkol Simon. "Podobné podujatia boli ešte aj za mojich čias organizované, aj v spolupráci s SPPK, ale nie za peniaze a nie pri obmedzovaní v tom, kto na podujatie príde a robení rozdielu, kto sa komu páči."

"Minister pôdohospodárstva robí reklamu pre SPPK a podporuje túto organizáciu dvojnásobne. Vo vestníku MPRV SR z 3.augusta 2012 zaradil medzi podporované subjekty aj SPPK, ktorej môže platiť do výšky 100 % nákladov pri niektorých činnostiach, ktorými ministerstvo poverí SPPK," dodal Simon.

"Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka už nebaví reagovať na nezmyselné tvrdenia poslanca Zsolta Simona. Minister svoju pozornosť upriamuje na riešenie situácie v poľnohospodárstve a nemá čas zaoberať sa hlúposťami," uviedla v reakcii na výroky Simona hovorkyňa a riaditeľka odboru komunikácie MPRV SR Magda Tóth Želeňáková.
 

Vyberte región